Recenze knihy Brain maker. Yellow Kite, London, 2015, 310s. ISBN 978-1-473-61935-7 (dovoz přes Luxor 500,- korun)
Autor je klinický neurolog, zároveň ale ještě člen American College of Nutrition a dále zakladatel Perlmutter Brain Foundation. Jeho kniha přináší základní informace o střevním mikrobiomu a jeho funkcích. Věřím, že základní informace o tom, co je mikrobiom, už čtenáři mají, takže jen pro zopakování: mikrobiom napomáhá vstřebávání živin, vytváří v GIT bariéru proti „cizímu“, působí detoxikačně (někteří dokonce mluví o „druhých játrech“), podporuje imunitní systém a řídí některé jeho prvky, produkuje významné enzymy, pomáhá zvládat stres, má interakce s CNS i s endokrinním systémem, kontroluje zánětlivé pochody a dle posledních poznatků pomáhá udržet správný cyklus spánku a bdění.
Dělicí čára mezi „dobrými“ a „zlými“ mikroorganismy není jasná a ztráta některých „zlých“ má dokonce za následek řadu klinických problémů. Připomeňme si, že obsah střeva je vlastně vně organismu, a že integritu našeho systému udržuje jednobuněčná vrstva střevního epitelu, což by neustála bez vydatné pomoci mikroorganismů. Porucha přirozené rovnováhy (=dysmikrobie) vede k nejrůznějším chorobným stavům. Autor se domnívá – a není sám – že naše současná společnost trpí „mikrobiální podvýživou“, která je příčinou mnoha epidemicky se objevivších problémů: od obezity, přes DM II., až po autoimunitní záněty, včetně roztroušené sklerózy a podobných chorob.
Nejde při tom jenom o to, že při současné nerovnováze některé mikroorganismy převládnou a některé chybí, čímž se mění také produkce významných látek, ale také – a to možná hlavně – o to, že dochází k zvýšení permeability střevní stěny pro látky vyvolávající na různých místech těla zánět. Zánět je dnes považován za podstatu všech těchto poruch, od obezity po deprese a ADHD. Zvýšení propustnosti GIT je často provázeno zvýšenou propustností hemato-encefalické bariéry, pro což autor zvolil přirovnání: „když se otevřou jedny dveře, tak se začnou otevírat i ty další“. V této souvislosti jsou popsány příznivé výsledky fekální transplantace, která už je v USA organizována tak, že je možno s ní skutečně počítat (u nás je to zatím otázka složitých příprav a aranžmá).
Posledních 60 stran je praktických: autor zde uvádí desítky receptů na přípravu a složení stravy, která optimálním způsobem nakrmí naše střevní mikroby. Mnoho z nich lze pořídit a připravit také v našich podmínkách; tím se publikace liší od těch, které jsou na našem trhu dostupné. Druhou odlišnost bych za tak výhodnou už nepokládal; autor je si mnoha věcmi a souvislostmi naprosto a podle mého soudu přespříliš jistý, přestože před námi je určitě ještě dlouhé období ověřování. Jeho jistota, někdy hraničící s jistotou obchodníka s deštěm, může kriticky myslící čtenáře popuzovat. Přes tuto výhradu kniha rozhodně za přečtení stojí.
RH